Hallimoniottelusta uusia kokemuksia Taru Viirulle – aikuisurheilijan mietteitä halliotteluista ja aikuisurheilusta

Hallimoniottelusta uusia kokemuksia Taru Viirulle – aikuisurheilijan mietteitä halliotteluista ja aikuisurheilusta

Janakkalan Janan aikuisurheilija Taru Viiru, 47, osallistui Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) perinteisiin SM-hallimoniotteluihin maaliskuun puolivälissä. Helsingin Liikuntamyllyssä järjestetyt hallimoniottelut olivat Viirun ensikosketus halliotteluihin. Kysyimme Viirulta, mikä sai innostumaan halliotteluista, millainen tunnelma kisoissa oli ja miten päivä sujui. Samalla Viiru valoitti myös sitä, mikä hänet sai innostumaan aikuisurheilusta.

Taru, mistä SAUL:n SM-hallimoniotteluissa on kyse?

Halliotteluun kuuluu viisi lajia: 60 metrin aitajuoksu, korkeushyppy, kuulantyöntö, pituushyppy ja 800 metrin juoksu. Miehet juoksevat 800 metrin sijaan 1000 metriä. Suomen aikuisurheiluliitto järjestää SM-ottelut yli 30-vuotiaille urheilijoille sekä talvisin että kesäisin. Aikuisurheilussa ikäsarjat menevät viiden vuoden välein alkaen siis 30. ikävuodesta, itse kisaan 45-vuotiaiden naisten sarjassa. Nyt vuorossa olivat siis SM-hallimoniottelut, joissa vaaditaan monipuolisesti erilaisten yleisurheilulajien hallintaa.

Mikä sai lähtemään halliotteluihin?
Olen jo monta vuotta suunnitellut halliotteluun osallistumista ja tänä vuonna se sopi hyvin kalenteriin. Pikajuoksun suhteen hallikausi meni penkin alle päästessäni osallistumaan vain SM-kisoihin, niin jäi nälkää kokeilla jotain ihan uutta ja erilaista.

Miten ottelupäivä eteni?

Meidän 30-45-vuotiaiden naisten sarjoissa päivä alkoi 60 metrin aitajuoksulla, jonka jälkeen siirryttiin korkeushyppyyn. Korkeushypyn jälkeen työnnettiin kuulaa ja hypättiin pituutta, ja lopulta päivä päättyi 800 metrin juoksuun. Lajit oli aikataulutettu alkamaan noin tunnin välein, ja aikataulu piti hyvin. Kaikissa ikäsarjoissa aloitetaan aidoilla ja päätetään 800 metrin tai 1000 metrin juoksuun, mutta muuten lajien järjestys saattoi vaihtua, mutta meidän sarjassa päivä eteni siis yllä mainitusti.

Mikä oli ottelulajeista suosikki ja mikä ehkä inhokki?

Ehdoton suosikki on tällä hetkellä aitajuoksu ja inhokki on 800 metriä.

Miten päivä sujui – lyhyt tiukka analyysi omasta kisasta?

Aitajuoksu yllätti positiivisesti, enkä tullut diskatuksi vaikka sain lähdössä kaksi varoitusta. Hermo piti, pääsin maaliin ja aika oli ihan hyvä tekniikkaan nähden. Korkeushypyssä jäin kaksi senttiä ennätyksestä, mikä oli tyydyttävä tulos, sillä en treenaa lajia koskaan. Kuulantyöntö ja pituushyppy tuntuivat olevan molemmat ihan sekaisin, kuula lipsui sormista ja kaikki hypyt lähti lankun takaa. 800m päätin juosta tasaisesti ja se oli turvallinen ratkaisu, jälkikäteen ajateltuna ehkä olisin voinut juosta hieman nopeammin.

Parasta otteluissa?

Positiivinen ja kannustava ryhmähenki ja se, että pääsee tekemään erilaisia lajeja. On myös yllättävää, että joku laji voi mennä tosi hyvin ja joku toinen tosi huonosti.

Kerro loppuun vielä mikä sai aikuisurheilemaan ja mikä siinä on parasta?

Tämä on pitkä tarina, mutta lyhyesti sanottuna oma isä houkutteli vuonna 2013 Kajaanin SM-kisoihin 100 metrille. Menin kisaan ihan kylmiltään, juokseminen tuntui ihan kamalalta ja aika oli päälle 16 sekuntia. Siitä syntyi innostus lähteä kokeilemaan miten paljon aikaa on mahdollista parantaa, ja onhan siitä harjoittelun myötä lähtenyt kaksi sekuntia! Parasta aikuisurheilussa on ehdottomasti kilpasiskot ja -veljet. Osataan ottaa rennosti ja nauttia urheilusta, vaikka ihan tosissaan urheillaankin. Aina myös kannustetaan muita. Tykkään myös mahdollisuuksien mukaan osallistua kansainvälisiin kisoihin, niissä on erityistä urheilujuhlan tuntua!

Kiitos Taru kommenteista ja tsemppiä kesän kisoihin!

Taru Viiru sijoittu SAUL:n SM-hallimoniotteluissa 10.3.2024 N45-sarjassa sijalle 7 kokonaispistein 1795p. 60 metrin aitajuoksussa Viirun aika oli 11,97, korkeuden tulos 119, kuulassa tulos 5.83, pituudessa tulos 3.37 ja 800 metrillä aika 3.44,33. Kuvassa Taru Viiru oikeassa laidassa.

Kiinnostuitko aikuisurheilusta? Katso lisää tästä!