Janakkalan Jana ry Yleisurheilu

Vapaaehtoiset

”Toimitsijat eivät ole tehneet ennätyksiä, mutta ilman toimitsijoita ei ole tehty yhtään ennätystä”

Janakkalan Jana Yleisurheilu järjestää vuosittain monia kilpailutapahtumia. Näiden kilpailujen onnistunut järjestäminen vaatii useita vapaaehtoisia toimitsijatehtäviin.

Kilpaileminen on hyvää vastapainoa harjoittelulle ja hyvä tapa mitata omaa kehittymistä. Tässä meillä vanhemmilla on tärkeä rooli mahdollistaa nuorille onnistuneita kisakokemuksia ja tehdä oma osuus toimitsijoina seuran järjestämissä kisatapahtumissa.

Kauden 2025 kilpailut
ke 14.5. Koululaiskisat, Liinalampi
pe-su 18.-20.7. Janakkala Games, Liinalampi
pe-su 30.-31.8. SM-moniottelut
la 20.9. pm-maastot, Tervakoski
Hippokisat päivämäärä tarkentuu myöhemmin
KiipFit Trail Run päivämäärä tarkentuu myöhemmin

Seurassamme on lasten vanhemmilla toimitsijavelvoite. Se tarkoitta sitä, että teillä vanhemmilla on velvoite osallistua neljästi (4) kauden aikana toimitsijatehtäviin kilpailuissa, joita seuramme järjestää.

Vapaaehtoiseksi tuleminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta ja kaikkiin tehtäviin koulutetaan, osaan tapahtumista järjestetään toimitsijoille infotilaisuus ennen kisatapahtumaa. Toimitsijaohjeen löydät Janan nettisivuilta: https://www.janakkalanjana.info/vapaaehtoistoiminta/

Osaan tehtävistä voidaan vaatia koulutus tai kortti esim. järjestyksenvalvonta, mutta on paljon tehtäviä, joissa pärjää palveluhenkisyydellä, joustavuudella ja halulla oppia uutta.

Kilpailutapahtumat ovat seuran tärkeää toimintaa urheilijoiden valmennus- ja ohjaustoiminnan lisäksi. Kilpailujen ja tapahtumien järjestäminen on seuran perustoimintaa, jolla tavoitellaan myös myönteistä julkisuuskuvaa ja taloudellisia edellytyksiä.

Yksittäinen ja keskisuuri yleisurheilutapahtuma, esimerkiksi Janakkala Cup tai UUDYn piirimestaruuskisat vaatii noin 60–80 toimitsijaa. Pienemmissä seuran järjestämissä yleisurheilutapahtumissa kuten Hippokisat tai Janakkala Cup riittää pienempi määrä toimitsijoita noin 10–30 toimitsijaa, riippuen kisan luonteesta.

Odotamme, että jokaisen nuoren perheestä löytyy kesän tapahtumiin henkilöitä toimitsijatehtäviin eli ole hyvä ja katso aluksi millaisia ja milloin toimitsijatehtäviä olisi tarjolla. Valitse sen jälkeen tehtävä, mihin haluaisit osallistua ja täytä lomakkeeseen tarvittavat tiedot. Voit halutessasi valita useita eri tehtäviä.

Seuran puolesta järjestyy myös isompiin kisatapahtumiin toimitsijoille huolto (ja pieni kiitos osallistumisesta), jotta jaksetaan helteessä ja sateessa toimia. Tervetuloa joukkoon iloiseen

Täytä lomake niin otamme sinuun yhteyttä

Lisätietoja saat yleisurheilujaoston puheenjohtajalta Esa Virkki, puh.044 982 2569

Hienoa, että olet mukana toimitsijana!

Kilpailun tärkeimpiä henkilöitä ja pääosassa ovat urheilijat, joten yhteinen tavoitteemme on taata heille aina urheilullisesti hyvät kilpailut, jotka etenevät aikataulussaan. Me toimitsijat eri tehtävissä pyrimme kaikessa toimissamme siihen, että urheilijat saavat tasapuolisen kohtelun, ja heidän suorituksiaan käsitellään sääntöjen mukaisesti.

Epäselvissä asioissa ole aina heti tarvittaessa yhteydessä laji-/kilpailunjohtajaan. Kaikkiin ongelmatilanteisiin löytyy aina ratkaisu. Jokaisessa lajiryhmässä aina lajijohtaja hoitaa ongelmatilanteet, muut toimitsijat keskittyvät omiin tehtäviinsä sinä aikana.

Ennen kilpailutapahtumaa

Osallistu toimitsijoille tarkoitettuun infotapaamiseen. Tästä saat tietoa, kun olet ilmoittautunut kisatapahtumaan toimitsijaksi. Sinut lisätään myös yhteiseen toimitsijoille tarkoitettuun wa-ryhmään, jonka kautta saat ajankohtaisia tietoja.

Käy lukemassa kyseisen kilpailun yleinen info, kilpailukutsu sekä tutustu kisojen kokonaisaikatauluun – nämä asiat löydät parhaiten kilpailukalenterista: https://www.kilpailukalenteri.fi/

Toimitsijapysäköinti

Tarvittaessa toimitsijoiden pysäköintiohjeet annetaan isoissa kisoissa aina kilpailukohtaisesti. Pienemmissä kisoissa yleisohjeena on käyttää kentän / hallin yleisiä pysäköintipaikkoja.

Toimitsija-asu

Isommissa kisoissa toimitsijapaidan saat kilpailupaikalta. Nämä paidat saat kisan jälkeen itselle ja samoja paitoja voi käyttää myöhemmin uudestaan toimitsijatehtävissä.

Muista aina kilpailupäivänä tarkistaa säätiedotus. Ulkokilpailuissa ei kilpailualueella voi missään tapauksessa käyttää sateenvarjoa, käytetään vain muita soveltuvia sadeasuja. Varaudu myös helteeseen päähineellä, riittävällä juomisella ja tarvittaessa aurinkosuojalla (aurinkorasva).

Toimitsijoiden kokoontuminen kilpailupäivän aluksi

Lajijohtajat kokoavat omat ryhmänsä, viimeistään 1h ennen oman lajin alkua, ennakkoon ilmoitetun aikataulun sekä paikan mukaisesti. Kokoontumisessa tarkistetaan paikallaolijat ja käydään läpi työnjako.

Tämän jälkeen lajijohtajan ohjeiden mukaisesti huolehditaan suorituspaikalle tarvittavat välineet. Suorituspaikalle siirrytään yhdessä ryhmässä lajijohtajan johdolla. Lajipaikalla saavuttaessa, valmistellaan kisapaikka kuntoon. Lajijohtaja ohjeistaa ennen kisan alkua ko. lajiin liittyvät oleelliset säännöt ja kisankulun (suoritusmäärä, riman korotukset yms.).

Liikkuminen kilpailualueella

Toimitsijoiden tulee välttää kaikkea ylimääräistä liikkumista kilpailualueella, kun omalla lajiryhmällä ei ole lajia käynnissä. Jos omalla lapsella on suoritus/ laji käynnissä oman työtehtäväsi aikaan, niin sovi lajijohtajan kanssa voitko käydä sitä seuraamassa – varsinkin isommissa kisoissa tämä ei aina valitettavasti ole mahdollista.

Lajin päätyttyä toimitsijat lähtevät yhdessä ryhmässä pois lajipaikalta vieden mukanaan kaikki ne välineet, mitä ei enää tarvita, huomioiden toki mahdollisen seuraavan lajiryhmän tarpeet. Lajipaikka jätetään aina siistiin kuntoon, askelmerkkiteipit, roskat tms. kerätään aina pois.

Toimitsijoiden huoltotilat ja ruokailut

Pyrimme aina kaikissa kilpailuissa, jotka kestävät vähänkin pitempään, järjestämään toimitsijoille oman vähintään pienimuotoisen huollon, esim. kahvi/tee, mehu, voileipä, makkara tms. Näistä kaikista saat aina ohjeet ennen kilpailuita.

Varaa aina mukaan juotavaa ja pientä välipalaa esim. välipalapatukoita, hedelmiä tms. – joskus kisoissa voi tulla pitempiäkin työvuoroja ennen kuin ehdit käydä tauolla.

Yleisiä käyttäytymis- ja turvallisuusohjeita

Jokainen kisoihin nimetty toimitsija edustaa kisaorganisaatioita ja on siten keskeisesti näkyvissä kentällä sekä urheilijoille, kannustusjoukoille että medialle.

On hyvä muistaa, että toimitsijan toimiessa omalla lajipaikalla, tapahtumien valokuvaaminen tai muu ”somettaminen” on ehdottomasti kiellettyä – puhelin pysyy koko ajan taskussa!

Jokaisen toimitsijan tulee kisakentällä olleessaan kiinnittää huomio urheilijoiden ja toimitsijoiden turvallisuuteen. Erityisen tärkeää tämä on heittojen osalta keskikentällä sekä pikajuoksujen aikana.

Valmentajat ja katsojat lajipaikkojen läheisyydessä

Jokaiselle lajipaikalle pyritään aina järjestämään paikat, missä valmentajat pääsevät keskustelemaan ja ohjeistamaan omia urheilijoitaan. Varsinkin lasten lajeissa (9–12 v) myös vanhemmat haluavat päästä mahdollisimman lähelle katsomaan suorituksia ja tukemaan omia lapsiaan – tätä pyrimme parhaamme mukaan tukemaan.

Ensiapu

Isoimmissa kisoissa on paikalla myös ensiapuhenkilöstöä, silloin lajijohtajat infoavat EA-paikoista.

Positiivisella ja aktiivisella asenteella saamme aikaiseksi hienon kilpailun, jossa urheilijoiden, huoltajien ja meidän toimitsijoiden on hyvä olla mukana – hyvässä ja iloisessa seurassa!

Mukaan vapaaehtoiseksi

Järjestämme monen tasoisia tapahtumia matalankynnyksen kisoista aina SM-tason kilpailuihin. Kaikkien näiden tapahtumien tärkeä voimavara ovat vapaaehtoiset toimitsijat.

Tärkeämpinä ominaisuuksina ovat iloisuus ja halu tehdä tapahtumasta onnistunut sekä urheilijoille että katsojille. Tarjolla on useita tehtäviä lajitoiminnasta, kahvioon ja rakentamiseen.
Kaikkiin tehtäviin saa opastusta ja tarjoamme myös koulutusta lajituomarin tehtäviin.

Kilpailunjohtaja

  • Vastaa kilpailuiden johtamisesta
  • Ennakkovalmisteluissa mukana mm. aikataulun laadinta
  • Huolehtii ennakkoon tarvittavat sektorit yms. välineistön kunnan kautta
  • Rekrytoi tarpeen mukaan itselleen apuja ennakkojärjestelyihin
  • Kilpailunjohtajalta vaaditaan kilpailujohtajakoulutus

Lajijohtaja

  • Vastaa kilpailussa hänelle määrätyn lajin sääntöjen mukaisesta etenemisestä
  • Vastaa välineiden ja suorituspaikkojen säännönmukaisuudesta
  • Huolehtii tarvittavat välineet suorituspaikalle
  • Opastaa tarvittaessa toimitsijaryhmää
  • Mikäli kysyttävää ilmenee, selvittää ensin itse asiaa ja sen jälkeen mahdollisesti on yhteydessä kilpailunjohtajaan
  • Ennen kilpailua kannattaa varmistaa kilpailijoiden ikäluokka ja kerrata säännöt. Linkit materiaaleihin löytyvät tältä sivulta kohdasta tietopankki.
  • Tulee kisapaikalle noin 2 tuntia ennen oman lajin alkua
  • Lajijohtajilta vaaditaan lajijohtajakoulutus

Maalikamera

  • Sähköinen ajanotto tapahtuu ajanottotornissa.
  • Tulee kisapaikalle noin 2 tuntia ennen oman lajin alkua

Lähetys

  • Lähetysryhmä vastaa kisojen juoksujen lähdöistä
  • Lähettäjä ampuu kilpailijat matkaan
  • Järjestelijä hoitaa kilpailijat oikeille radoilleen oikeassa erässä
  • Tulee kisapaikalle noin 2 tuntia ennen oman lajin alkua
  • Lähettäjiltä vaaditaan lähettäjäkoulutus

Tulospalvelu

  • Syöttää kilpailun tulokset käytössä olevaan tulospalveluohjelmaan. Tällä hetkellä käytössä Tuloslista.com
  • Sähköisen tulospalvelun lisäksi hän syöttää myös tulokset käsin pöytäkirjaan.
  • Erillinen ohjeistus tuloslista.comin käyttöön löytyy tästä

Ensiapu

  • Ensiapu varmistaa, että loukkaantunut urheilija saa avun mahdollisimman nopeasti ja arvion vamman jatkohoitotarpeesta. Yleisemmin kuitenkin paikkaillaan pieniä naarmuja ja hoidetaan venähdyksiä ja huolehditaan nesteytyksestä.
  • Vakavammissa tilanteissa yhteys hätäkeskukseen

Mittahenkilö

  • Niin heitoissa, kuin hiekkakasahypyissä tarvitaan mittahenkilöitä, jotka toimivat lajijohtajan opastuksen mukaan
  • Pääperiaate mittaamisessa on aina se, että mitta vedetään suoraan ja mahdollisimman kireälle

Tasoittaja

  • Nimensä mukaisesti huolehtii, että pituuden ja 3-loikan alastulo hiekka on kaikille kisaajille turvallinen ja yhtä tasainen.

Rimannostaja

  • Korkeudessa ja seipäässä, kun on käytössä rima niin sinne paikoille myös rimannostajan tehtävät suuntaavat. Nostaja huolehtii, että rima on kunnolla kannattimillaan ja mahdollisimman liikkumattomana.
  • Epäonnistuneen suorituksen jälkeen rimannostaja nostaa riman takaisin paikoilleen.
  • Rimannostot lajijohtaja opastaa

Välineenpalauttaja

  • Heittolajeissa tarvitaan aina välineiden palauttajia. He toimivat aina suoritusten välissä välineen takaisin heittopaikalle. Ei heitä sitä takaisinpäin.

Rakentaminen

  • Ennen suurimpia tapahtumia rakennetaan mainosaitoja, palkintokorokkeita ja eri alueita urheilijoille. Rakentamisen vastuulla on myös rakenteiden purku kisojen jälkeen.

Kuulutus

  • Jokaisessa kisassa tärkeä rooli, jossa kerrotaan urheilijoille ja yleisölle kisa-aikaisista tapahtumista kuulutetaan juoksujen erissä juoksevat, palkintojen jaossa palkittavat ja mahdollisesti myös kenttälajien tilannetta kisan aikana

Kahvio/ruokahuolto

  • Tärkeä osa kisoja, jossa hoidetaan mahdollisesti urheilijoiden ja toimitsijoiden ruokailu, myydään yleisölle kahvia ja pientä syötävää, valmistetaan myytävät sämpylät. Kahvion tuotto on tärkeä tulonlähde yleisurheilujaostolle.

Turvallisuus ja liikenteenohjaus

  • Turvallisuuspalveluiden vapaaehtoiset vastaava muun turvahenkilöstön kanssa koko tapahtuma-alueen turvallisuudesta. Järjestyksenvalvonnan tehtävät vaativat hyvää
  • tilannetajua ja ohjeiden noudattamista. Järjestyksenvalvojakortti ja aiempi kokemus on eduksi, mutta ei pakollinen.
  • Liikenteenohjauksen järjestyksenvalvojat ohjaavat liikennettä ja valvovat alueelle saapuvien kulkuneuvojen kulkulupia.

Kilpailukanslia

  • Jakaa kilpaijoille numerot
  • Opastaa kisaajat ja huoltajat oikealle paikalle
  • On kilpailijoiden ja huoltajien ensimmäinen apu

Siivousryhmä

  • Tässä ryhmässä vastaat kisa-alueen siisteydestä kilpailun aikana.
  • Huolehdit roskisten tyhjennyksestä
  • WC- ja pukuhuonetilojen siisteydestä
  • WC-paperin riittävyydestä

Vapaaehtoiskeskus

  • Isoimmissa kisoissa, jossa vapaaehtoisia on satoja, tarvitaan keskus, jossa vapaaehtoiset otetaan vastaan, jaetaan mahdolliset vaatteet, ja hoidetaan kaikki vapaaehtoisille liittyvä viestintä kisojen aikana. Vapaaehtoiskeskus toimii myös vapaaehtoisten lepo- ja kokoontumispaikkana.

Toimitsija

  • Ilmoittautuu seuran sivujen kautta olevalla lomakkeella toimitsijaksi haluamiinsa kilpailuihin.
  • Voi myös ilmoittaa mahdolliset toiveet paikan suhteen ja ne pyritään mahdollisuuksien mukaan käyttämään.
  • Tulee kisapaikalle noin 1 tunti ennen oman lajin alkua.
  • Toimitsijalista pyritään julkaisemaan seuran www-sivuilla vähintään kisaa edeltävänä päivänä.
  • Lajijohtaja ohjeistaa toimitsijatehtävissä
  • Yllä olevat tehtävät ovat vain jäävuoren huippu eri tehtävistä. Kaikille varmasti löytyy omat tehtävät
  • Ennen kilpailua kannattaa varmistaa kilpailijoiden ikäluokka ja kerrata säännöt. Linkit materiaaleihin löytyvät tältä sivulta kohdasta tietopankki.

Käytössämme on tuloslista-sovellus. Hallintasivu: www.tuloslista.com ja tulossivu: live.tuloslista.com

Pikaohje

Kirjautuminen tuloslistaan:
WINDOWS | MAC | ANDROID | IOS
Heittolajit:
WINDOWS (järjestys käännetty 3 kierroksen jälkeen)
WINDOWS (järjestystä ei käännetty)
ANDROID
Pituus ja 3-loikka:
WINDOWS | MAC | ANDROID | IOS
Korkeus ja seiväs:
WINDOWS | MAC | ANDROID | IOS