Jana uudisti valmennusjärjestelmänsä

Jana uudisti valmennusjärjestelmänsä

Janakkalan Janan yleisurheilujaosto uudisti tulevalle kaudelle valmennusjärjestelmänsä. Sysäyksen muutokseen toi halu tarjota urheilijoille entistäkin yksilöllisempää valmennusta.

Aikaisemmin ryhmät oli jaettu ikäluokittain ja ikäluokan vaihtuessa urheilija siirtyi uudelle valmentajalle. Uudessa järjestelmässä yli 13-vuotiaiden ryhmät on jaettu lajeittain. 14–22-vuotiaille urheilijoille on tarjolla heitto-, hyppy-, pika- ja aitajuoksu- sekä kestävyysjuoksuryhmät.

– Vaikka harjoittelu säilyykin erittäin monipuolisena, urheilija voi päälajinaan harjoitella juuri sitä mitä haluaa, Janakkalan Janan valmennuspäällikkö Jari Kataja kertoo.

14–15-vuotiaiden harjoittelussa huomioidaan kaikkien ryhmän lajien tekniikat sekä muu lajinomainen harjoittelu ominaisuusharjoittelua unohtamatta. 16–22-vuotiaiden treeneissä taas syvennetään harjoittelua kohti lajianalyysiin mukaista harjoittelua.

Heittoryhmän valmentajina toimivat Jari Katajan lisäksi Ville Halvari ja Pasi Kuusinen.

Kataja luotsaa myös hyppyryhmää, jossa harjoitellaan seiväs-, korkeus- ja pituushyppyä sekä tietysti kolmiloikkaa. Ryhmän korkeus- ja seiväsvalmentajina ovat Marko Ahtiainen ja Jouko Koskinen.

 

Kohti pika- ja kestävyysmatkoja

Pika- ja aitajuoksun ryhmän vastuuvalmentaja on Janan nuorisopäällikkö Arto Nousiainen, joka on toiminut valmennus- ja ohjaustehtävissä jo 21 vuotta. Lieksan Urheilijoissa valmentajauransa aloittaneen Nousiaisen urheilijat ovat vuosien varrella saavuttaneet useita henkilökohtaisia SM-mitaleita.

Ryhmän ohjelmassa on luvassa monipuolista pika- ja aitajuoksuun tähtäävää harjoittelua.

– Ryhmä treenaa jatkossakin monipuolisesti, mutta treenien punainen lanka on nopeassa juoksemisessa. Juokseminen on tärkeää, koska kaikissa lajeissa tarvitaan nopeutta ja hyvää juoksukuntoa. Lajianalyysin mukaista harjoittelua aloitellaankin sitten 16-vuotiaasta ylöspäin, Nousiainen kertoo.

Pari vuotta toiminut kestävyysjuoksuryhmä jatkaa tavoitteellista harjoitteluaan Jarmo Väisäsen johdolla. Nuorempien osalta treeniin sisältyy edelleen myös loikkimista, juoksemista, voimaharjoittelua sekä muita juoksemista tukevia lajeja. Hieman myöhemmin siirrytään koti lajianalyysin mukaista juoksuharjoittelua.

Ryhmät aloittavat harjoituskauden viikolla 41 ja mukaan voidaan ottaa vielä motivoituneita urheilijoita.

Lisätietoja

Janassa ryhmien hyvä yhteishenki on tärkeä asia. Vaikka ryhmäjako nyt uudistuukin, puntilla tavataan vanhan ryhmän treenikavereita, Petra Kallionpää, Iikka Alingué, Lasse Hämelahti ja Nilla Rättyä kertovat