Viikon taustahenkilö: Sami Jalonen, puheenjohtaja, kilpailunjohtaja

Viikon taustahenkilö: Sami Jalonen, puheenjohtaja, kilpailunjohtaja

Viikon taustahenkilö -sarjassa esittelemme Janakkalan Janan yleisurheilujaoston aktiiveja. Me kerromme, miten he ovat tulleet mukaan toimintaan ja mitä kaikki tämä heille antaa. Juttuja julkaistaan myös Janakkalan Sanomissa. Sami Jalonen alkaa olla tällä kokemuksella jo tuttu näky urheiluun liittyvissä tapahtumissa Janakkalassa. Samin tapaa seuraavan kerran kisakentällä huomisissa Ilves Gameseissa Liinalammella.

”Tytär aloitti yleisurheilukoulun vuonna 2009 ja tavaksi tuli käydä ulkoilemassa treenien aikana. Lenkiltä palatessa seurattiin harjoitusten loppuja, josko touhut olivat hänelle mieluisia. Joitakin vuosia myöhemmin liikuntahallilla treenien jälkeen Katajan Jari kyseli yleisurheilujaostoon. Nyt taustapeiliin katsoen täytyy myötää, että mukana meni enemmän kuin pikkusormi.

Jonkun kerran tietokonetta käyttäneenä kiinnostuin kilpailuiden tulospalvelusta. Tätä kautta olen myös osallistunut kilpailuiden aikataulujen tekemiseen ja myös kilpailunjohtajan hommiin.

Näistä talkootehtävistä olen saanut ystäviä, mukavaa tekemistä, ja tietysti on mukava olla mahdollistamassa liikuntaa ja urheilua kaikenikäisille. Vilpitön riemu ja palaute urheilijoilta lämmittää mieltä. Kisaan tehty työ on huomattu ja sitä arvostetaan.

Haasteitakin on tietysti ollut. Pidämme Janassa kunnia-asiana, että kilpailut pysyvät aikataulussa. Jos tulee teknisiä ongelmia, niin hetken on varmasti kovin kiire. Ja puheenjohtajan tehtävä varsinkin nyt koronan myötä on ollut etenkin ajankäytöllisesti haastavaa.

Minulla ei ole henkilökohtaista yleisurheilutaustaa, eli kaikki on lähtenyt nollasta. Ensimmäisen live-kosketuksen yleisurheiluun sain tyttären Hippokisoissa. Loppujen lopuksi nämä ovat vain asioita, joita tehdään sovittujen sääntöjen mukaan. Opettajia ja opastajia on paljon, ja kaikki ovat kovin auttavaisia. Kukaan ei ole ihmetellyt, että alussa en tiennyt yleisurheilun säännöistä yhtään mitään. Eli olen oppinut paljon uutta.

Mukaan tullessa kaiken näkee ulkopuolisen silmin. Nyt vuosia mukana olleena on vaikea nähdä kehitystä samoilla silmillä. Aika kuluu nopeasti, ja Jana kehittyy ja elää ympäröivässä tilanteessa. Taloudellinen ympäristö on kunnan kannalta haastava, se näkyy myös seuroihin. Me tietysti odotamme jo horisontissa siintävää uutta kenttää.

Haluaisin enemmän ihmisiä mukaan tekemään vähemmän. Eli mahdollisimman paljon ihmisiä, joista jokainen tekee vähän halunsa ja kykynsä mukaan. Urheilu- ja liikuntamahdollisuuksien ylläpitäminen eli seuratoiminta on erittäin tärkeää työtä.

Eli jos vähääkään kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä. Meillä on paljon erilaisia tehtäviä tarjolla joko kisoissa tai kisojen ulkopuolella. Monet tehtävät eivät vaadi aiempaa kokemusta yleisurheilusta, saati sitten tietokoneista.

Seuraavan kerran tapaamme kisahommissa 13. kesäkuuta Liinalammella Ilves Gamesien merkeissä.”

Teksti ja kuva Pirjo Rättyä

Kuva: Sami Jalonen toimii Janakkalan Jana yleisurheilun puheenjohtajana nyt toista vuotta. Tässä ollaan kilpailunjohtajan tehtävissä SM-maastoissa Kiipulassa noin vuosi sitten.