Viikon taustahenkilö: Minna Ranki, lajinjohtaja

Viikon taustahenkilö: Minna Ranki, lajinjohtaja

Viikon taustahenkilö -sarjassa esittelemme Janakkalan Janan yleisurheilujaoston aktiiveja. Me kerromme, miten he ovat tulleet mukaan toimintaan ja mitä kaikki tämä heille antaa. Juttuja julkaistaan myös Janakkalan Sanomissa. Minna Ranki on erittäin tuttu henkilö Janakkalan Janan järjestämissä kilpailuissa, hänet löytää usein tulospalvelusta tai kilpailun infosta.

“En edes muista kuinka kauan siitä on, mutta Janan hommat alkoivat KiipFIT-tapahtumasta. Ennen kisoja järjestettiin tietoisku vapaaehtoisille ja kerrottiin työtehtävät. Pasasen Auvo oli minulle osuneen sektorin johtajana, joten sen huoltopisteellä oli helppo olla. Minun ei tarvinnut turhia jännittää, miten ummikko osaa toimia.

Muutaman KiipFIT-tapahtuman olin metsässä juomapisteellä ja reitillä. Sitten siirryin infoon sisätiloihin. Lapsi on tosin lopettanut yleisurheiluharrastuksen jo aikaa sitten, mutta itse olen ollut mukana talkoossa edelleen.

Erityisosaamisalueekseni on muodostunut tulospalvelu eli olen ollut viime aikoina pääasiassa kisakansliassa, infossa tai tulospalvelussa. Aina on ollut katto pään päällä, säässä kuin säässä.

Parasta on ollut ehdottomasti uusiin ihmisiin tutustuminen. Täällä pyörii ammattitaitoisia, hauskoja ja rentoja tyyppejä, jotka haluavat käyttää aikaansa siihen, että lapset voivat harrastaa. Tähän voisi ihan lisätä sydänemojin. Parasta ovat tietysti myös kilpailevat lapset!
Haastavia tilanteita on tullut vastaan liki jokaisessa kilpailussa. Mutta harva niistä jää mieleen, mutta opittu on taatusti jokaisesta.

Minun aikanani ainakin tulospalveluohjelma on muuttunut, samoin tulosten syöttäminen. Nykyään lajien suorituspaikoilla on jo usein tietokone, jonka kautta tulokset kirjataan heti suorituksen jälkeen järjestelmään. Se on nopeuttanut minun osaltani kisojen läpivientiä. Olen myös suorittanut yleisurheilun kolmostason eli lajinjohtajan tuomarikortin, jotta ymmärtäisin jotain siitä mitä kentällä tapahtuu.

Seuran kehittäminen on vapaaehtoistoimintaan liittyvien ongelmien ratkaisemista eli miten ihmisiä saa mukaan. Mutta eipä minulla siihen vastausta ole. Silti rohkenen kannustaa tulemaan mukaan. Etukäteen ei tarvitse osata vielä mitään, opastajia löytyy kyllä. Ja etenkin lasten onnistumisen seuraaminen on todella kivaa.

Jännityksellä odotan itsekin, missä kisoissa seuraavan kerran olen mukana. Mutta minut nähdään ainakin syksyn KiipFIT Trail Runissa sekä luultavasti myös heinäkuun Janakkala Gameseissa.”

Minna Ranki, tulospalvelun lajinjohtaja
Teksti Pirjo Rättyä