Nea Tilli Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet – ryhmään

Nea Tilli Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet – ryhmään

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä aloittaa tänä vuonna viisi uutta paraurheilun tulevaisuuden lupausta. Ryhmän ensisijainen tarkoitus on kasvattaa Suomeen lisää Paralympiatason urheilijoita. Tulevaisuuden tähdet onkin kokolailla suoraa jatkumaa edesmenneestä nuorten maajoukkuetoiminnasta. Tänä vuonna ryhmässä on edustaja myös Janakkalasta, kun Janaa edustava Nea Tilli valittiin mukaan tämän vuoden ryhmään

Jo 15-vuotiaana kansainvälisen kilpauransa Special Olympics -maailmankisoissa Arabiemiraateissa aloittanut ja viimeksi kesällä 2023 Berliinin maailmankisojen Suomen joukkueessa Sisujengissä nähty Tilli onnistui Berliinin kisareissulla kiinnittämään myös Suomen Urheiluliiton parayleisurheilun päävalmentajan Mikko Peltosen huomion.

Janakkalan Janaa edustava Tilli on kisannut yleisurheilussa jo pitkään ja kerännyt palkintokaappiinsa kymmenittäin SM-mitaleita viiden eri lajin parista.

Viime aikoina ennen kaikkea heittolajeihin – kuulaan ja kiekkoon – keskittynyt 20-vuotias palkittiin loppuvuodesta Uudenmaan yleisurheilu -aluejärjestön Vuoden paraurheilijana ja myös oman seuransa palkinnoilla. Kausi 2023 toi Tillille paitsi Berliinin kuula- ja pituusmitalit myös yhden uuden Suomen ennätyksen, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja neljä Suomen mestaruutta.

Lisäksi Tilli liittyy ensi kaudella seuran junioripolulta myös osaksi Janakkalan Janan edustusurheilijoiden joukkoa, kun nuori nainen kirjoitti seuran kanssa sopimuksen täman kauden osalta. Tämän kauden päätavoitteena Tillillä on syksyn PM-kilpailut, mutta lisäksi kalenterissa tärkeimpien kilpailuiden joukossa on Ruotsissa olevat EM-kilpailut, joista Tilli pääsee hakemaan kokemusta jo aikuisten tason arvokilpailuista. Lisäksi tällä kaudella on luvassa vähän suurempaa säätöä myös tekniikan kanssa, kun Tillin valmentaja Esa Virkki on päättänyt Nean kanssa yhteistyössä siirtyä pyörähdystekniikkaan. Tämän lisäksi Nean fysiikka ja voimatasoja kehitetään edelleen Janne Sorvarin johdolla.