Kummipäiväkodin treenikausi huipentui olympialaisiin

Kummipäiväkodin treenikausi huipentui olympialaisiin

Päiväkotilapset pääsivät testamaan taitojaan kilpailuissa treenikauden päätteeksi, sillä Janakkalan Janan yleisurheilujaosto on jo noin vuoden ajan tehnyt säännöllistä yhteistyötä paikallisen Päiväkoti Helmiän kanssa. Päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Satu Honkasalo on iloinen, että toiminta on osoittautunut hedelmälliseksi.

– Yhteistyön tavoitteena on mahdollistaa monipuolisesti yleisurheiluun tutustuminen lasten ikätaso huomioiden ja ammattilaisten asiantuntemusta hyödyntäen, hän kertoo.

Päiväkodissa on huomattu, että lapset odottavat innokkaasti liikuntatuokioita ja lähtevät ”treeniin” aina mielellään.

– Ulkopuolisen ohjaajan vetämät liikuntatuokiot ovat odotettua ekstraa muun päiväkotiarjen liikunnan lisäksi. Tuokiot tukevat lasten motorista kehitystä sekä vuorovaikutustaitoja. Onnistumisen kokemukset näkyvät myös innokkuutena eri lajeja kohtaan, Honkasalo lisää.

Helmiässä liikutaan päiväkodin arjessa päivittäin luonnossa ja metsäretkillä, joten lapset ovat jaksaneet alusta saakka harjoitustuokiot matkoineen hyvin.

– Vanhemmat ovat alusta saakka olleet tyytyväisiä yhteistyöhömme Janan kanssa ja kannustaneet sen jatkamisessa. Noin kolmannes ryhmän lapsista osallistui myös kesällä Janan lasten toimintaan ja onpa osa jatkanut harrastusta vielä syyskaudellakin.

Kauden yhteisharjoittelu huipentui Liinalammen kentällä järjestettyihin omiin olympialaisiin, joissa päästiin juoksemaan, hyppäämään pituutta ja heittämään palloa.

– Varsinaisista urheilullisista tavoitteista lapset eivät ole puhuneet, mutta innostus ja kiinnostus eri lajeja kohtaan on herännyt. Lapset ovatkin sanoneet, että tärkeintä ei ole voitto vaan osallistuminen. Tällä asenteella olemme menneet, Satu Honkasalo sanoo.

Janakkalan Janan nuorisopäällikkö Arto Nousiainen kertoo, että tavoitteita on saavutettu mukavasti.

– Lapsia on saatu liikutettua monipuolisesti erilaisissa ympäristöissä. Tarkoitus on ollut myös saada lapset tottumaan eri aikuisiin ohjaajina, hän kertoo.

Säännöllinen liikkumisen tuomia etuja on ollut selvästi myös havaittavissa.

– Näkee, että treenikertojamme on odotettu kovasti. Olemme juosseet, hypänneet ja heittäneet eri tyyleillä. Lapset osaavat jo paremmin perusliikuntataitoja ja jaksavat entistä paremmin. Olen nähnyt tuttuja kasvoja myös omalla ajalla urheilemassa, Nousiainen iloitsee.

Yhteistyön jatkamisesta on keskusteltu, ja uusi treenikausi alkaakin lokakuussa.

– Olemme olleet todella tyytyväisiä ammattilaisen vetämiin liikuntatuokioihin ja yhteistyöhömme muutenkin. Myös Liinalammella harjoituksissa mukana olleet nuoret urheilijat ovat kannustaneet omalla esimerkillään lapsia oman lajinsa löytämiseen, Honkasalo sanoo.

Teksti ja kuva Pirjo Rättyä

Päiväkoti Helmiän sivuille