Juoksuklubi – parasta itseä etsimässä

Juoksuklubi – parasta itseä etsimässä

Janakkalan Janan yleisurheilujaoston juoksuklubi on toiminut jo vuodesta 2008. Yhdessä hölkkäilevästä porukasta on jalostunut tavoitteellisten harjoittelijoiden ryhmä.

– Juoksuklubiin on tultu perinteisesti juoksu- tai polkujuoksukoulun kautta, Nykyisin ryhmämme koostuu pääosin kilpakuntoilijoista, joten voimme puhua tavoitteellisesti harjoittelevasta valmennusryhmästä, juoksuklubin valmentaja Jarmo Väisänen kertoo.

Suomen Aikuisurheiluliitto järjestää nykyisin yleisurheilussa sekä rata- että maantiejuoksukilpailuja eri mittaisilla matkoilla.

– Aikuisurheilijaksi lasketaan yli 30-vuotiaat, ja sarjat jatkuvat tästä viiden vuoden välein. Kilpailut ovat erittäin hyvä keino mitata oman kunnon kehittymistä, hän lisää.

Henkilökohtaisen ohjelmoinnin ansiosta aloittelijankin juoksukunto kohoaa nopeasti. Yksi tuoreimmista klubilaisista on fysioterapeutti Mari Hautamäki.

– Liikunnan positiiviset vaikutukset ovat tuttuja. Oli kuitenkin hienoa huomata käytännössä, kuinka nopeasti oikein ohjelmoidun harjoittelun alkamisen jälkeen juoksukunto lähti nousuun, Hautamäki sanoo.

Valmentaja määrittelee tahdin

Jukka Ollikainen on ollut juoksuklubin matkassa jo kahdeksan vuotta. Hän löysi juoksuklubin maratonkoulun jälkeen.

– Maratonkoulussa meille opetetaan kuinka tehdä harjoitusohjelma itselleen, mutta koen harjoittelun mielekkäämpänä, kun ohjelman tekee ammattilainen. Ja jos kalenteriin on kirjattu harjoitus, on se myös tehtävä, Ollikainen myhäilee.

Maratonille tähtäävä Ollikainen kertoo, että yksin treenaava sortuu helposti tekemään liikaa, ja saattaa paahtaa samaa lenkkiä viikosta toiseen alusta loppuun liian kovilla sykkeillä. Valmentajan tehtävä on jaksottaa harjoitukset niin että ne kehittävät peruskuntoa, vauhti- ja maksimikestävyyttä lihaskuntoa unohtamatta. Myös palautuminen on muistettava.

Juoksuklubin yhteisharjoitukset ovat talviaikaan kahdesti viikossa ja mukana on myös lihaskuntoharjoittelua. Kesällä kokoonnutaan kerran viikossa juoksutreeniin.

Urheilutaustastaan huolimatta Mari Hautamäki on tunnistanut, että ikää alkaa kertyä.

– Toivoisin olevani mummonakin riittävän hyvässä kunnossa, jotta jaksaisin tehdä arkiaskareita ja lenkkeillä. Iän myötä jokaiselle tulee jotakin vaivoja, mutta uskon kuitenkin, että liike on lääke moneen vaivaan, hän nauraa.

Ilmoittaudu mukaan Juoksuklubiin