Esittelyssä Juho Rönkä

Esittelyssä Juho Rönkä

Janakkalan Sanomien sivuilla esitellään kesän aikana Janakkalan Janan yleisurheilijoita. Juttu on julkaistu Janakkalan Sanomien 24.6.2021 ilmestyneessä numerossa sekä lehden nettisivuilla.

Futiskentiltä ratamatkoille

Juho Rönkä aloitti yleisurheilun Janakkalan Janassa 14-vuotiaana.

– Olin pitkään pärjännyt nopeudella jalkapallokentillä, ja koulujen välisissä yleisurheilukilpailuissa tykkäsin aina kilpailla, joten halusin kokeilla mihin rahkeet riittävät. Jalkapallon lopetin ensimmäisen yleisurheilukauden jälkeen, kun odottamatonta menestystä sattui tulemaan, Juho Rönkä kertoo.

Rönkä on opiskellut Itä-Suomen yliopistossa matematiikkaa pari vuotta.

– Ensimmäinen vuosi oli todella haastava harjoittelun näkökulmasta, kun oli jo valmiiksi takareisivammaa. Mutta toinen vuosi sujui jo melko hyvin. Valmentajan kanssa pääsimme oikeastaan vasta viime keväänä yhteisymmärrykseen siitä, millaisella rytmillä minun on järkevää harjoitella. Pieniä virheitä tuli tehtyä kuormittavuuden kanssa, mutta keväästä lähtien homma on tuntunut pelittävän erittäin hyvin.

Rönkä kertoo, että Joensuussa harjoitteluolosuhteet ovat olleet itse asiassa loistavat, sillä koronarajoitukset ovat olleet lievemmät kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Asun lisäksi aivan kentän ja hallin läheisyydessä. Vaivojen ja vammojen jälkeen olen viimein alkanut panostaa enemmän liikkuvuuteen ja koipien huoltamiseen. Uskon, että se auttaa myös siihen, että jatkossa pystyn harjoittelemaan aikaisempaa enemmän ja kovempaa. Nopeuskestävyydessä on paljonkin parannettavaa.

Pikajuoksijan kunto on tällä hetkellä hyvä.

– Toistaiseksi hyvä kunto ei ole vielä kisoissa näkynyt. Pari viikkoa sitten alkaneet työt ovat varmasti oman osansa verottaneet. Seuraavaksi on tarkoitus kilpailla Keuruulla juhannusaattona.

Tälle kaudelle on asetettu selkeät tavoitteet.

– Tavoitteeni on juosta satkulla alle 11 sekuntia ja olla parhaassa terässä kesän pääkilpailussa eli Oulun SM-viesteissä. Urheilu-uralle en sen kummempia tavoitteita ole asettanut, haluan vain pysyä ehjänä ja hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään.

Urheilemisesta on muodostunut elämäntapa, joka palkitsee.

– Kun on jokin asia tai tekeminen, josta nauttii niin kyllähän sitä jaksaa vaikka päätyyn saakka. Urheilullinen elämäntapa on antanut minulle todella paljon, en pystyisi edes ajattelemaan elämää ilman urheilua.

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Touho Häkkinen

Juho Rönkä, 22 vuotta

100 m, ennätys: 11,16 (-1,1) (2017)
200 m, ennätys: 22,61 (2015)
Saavutuksia: M22 SM 4. 2019 (i) (60 m), M19 SM 6. 2017 (100 m), M19 SM 5. (i) 2016 (60 m), M17 SM 5. 2015 (200 m), M16 SM 3. 2014 (100 m) ja M16 SM 3. 2014 (200 m).
Valmentaja: Jarkko Kumpulainen