Nea Tillille Janakkala-stipendi

Nea Tillille Janakkala-stipendi

JANAKKALA-STIPENDI 2024 on myönnetty Janakkalan Janan riveissä kilpailevalle paraurheilija Nea Tillille. Stipendinsaaja julkistettiin Tervafest-tapahtumassa lauantaina 15. kesäkuuta 2024.

Tilli on kisannut yleisurheilussa jo pitkään ja kerännyt palkintokaappiinsa kymmenittäin SM-mitaleita viiden eri lajin parista. Viime aikoina kuulaan ja kiekkoon keskittynyt Tilli palkittiin loppuvuodesta 2023 Uudenmaan yleisurheilu -aluejärjestön Vuoden paraurheilijana ja myös oman seuransa palkinnoilla.

Kausi 2023 toi Tillille kuula- ja pituusmitalit kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä, yhden uuden Suomen ennätyksen, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja neljä Suomen mestaruutta.

Tänä vuonna Tilli on valittu Suomen Paralympiakomitean koordinoimaan Tulevaisuuden tähdet -ryhmään ensimmäisenä kehitysvammaisena yleisurheilun puolelta. Tulevaisuuden tähdissä aloitti tänä vuonna viisi uutta paraurheilun tulevaisuuden lupausta. Edellisen vuoden kokoonpanosta ryhmässä jatkaa mukana 13 urheilijaa, joten ryhmä käynnistää vuotensa yhteensä 18 urheilijan ja seitsemän eri lajin voimin.

Tulevaisuuden tähdet -ryhmään valitaan vuosittain noin 20 omassa lajissaan nousevaa paraurheilijaa valmentautumaan pidemmälle kohti huippu-urheilun vaatimaa tasoa. Suurin osa urheilijoista jatkaa mukana ryhmässä muutaman vuoden ajan.

”Nea on älyttömän iloinen ja rohkea urheilija, joka tekee kaikkensa pärjäämisen eteen, niin harjoituksissa kuin vapaa-ajalla. Urheilu on iso osa hänen minäkuvaa”, kuvailee valmentaja Esa Virkki.

Janakkalan 150. juhlavuonna 2016 perustettu Janakkala-stipendi jaetaan vuosittain janakkalalaiselle 18–30-vuotiaalle nuorelle, joka on menestynyt urheilussa, kulttuurissa, taiteessa tai tieteessä. Jokainen stipendin saaja myös valokuvataan ja kuvat laitetaan esille Janakkalan pääkirjastoon. Janakkala-stipendin ovat saaneet soutaja Robert Ven, judoka Luukas Saha, viulisti Linda Suolahti, voimanostaja Emmi Viljanen, keihäänheittäjä Onni Ruokangas sekä valo-ja äänisuunnittelija Tommi Tiitta.

Teksti: Otto Rantanen, Janakkalan Sanomat

Nea Tilli saavutti kuluneena viikonloppuna Ruotsin Upsalassa EM-kisoissa viidennen sijan kiekossa tuloksella 26.97 ja kuulantyönnössä hän oli seitsemäs tuloksella 9.82.