Maastojuoksun Suomen mestaruudet ratkottiin Janakkalassa

Maastojuoksujen Suomen mestaruuksista kilpailtiin viikonloppuna Kiipulassa. Lauantaina juostiin myös Suomen Aikuisurheiluliiton maastojuoksun Suomen mestaruuksista sekä 9–13-vuotiaiden mestaruuksista Flying Finns -juoksukisasarjan osakilpailussa.

Kilpailun vastuullisena järjestäjänä toimi Janakkalan Jana Yleisurheilu ja apujärjestäjänä Karkkilan Pojat.

Kilpailuviikonlopun järjestelyt aloitetiin noin pari vuotta sitten vierailemalla Vierumäen SM-maastoissa. Paljon ennakkotyötä vaatineen tapahtuman toteuttamiseen tarvittiin noin 85 toimitsijaa kilpailupäivää kohden.

Vaikka sää oli keväisen haastava, sekä kilpailijat että yleisö olivat tyytyväisiä tapahtuman kulkuun.

– Kisajärjestelyn ydinporukka on rutinoitunutta myös isoissa kenttäkisoissa, joten kokemuksen puute ei vaivannut. Ennakkoon oli siis tiedossa, että kisaorganisaatio toimii. Toki vapaaehtoisten määrä on aina pieni peikko takaraivossa, kilpailunjohtaja Sami Jalonen sanoo.

Järjestäjät saivat paljon palautetta kisojen mukavasta ja leppoisasta ilmapiiristä. Myös Kiipulan palveluita kehuttiin.

– Kiipula on poikkeuksellisen hyvä paikka tämän tyyppiselle kilpailulle. Kaikki tarvittava on välittömässä läheisyydessä. Siitä huolimatta kilpailukeskuksen ja reitin rakentamiseen ja muiden asiaan liittyvien asioiden hoitaminen oli huikea ponnistus. Jokaisen panos on kokonaisuudessa korvaamaton, Jalonen kiittelee.

Kilpailussa nähtiin useita valtakunnan huippuja. Miesten 12 kilometrillä voittoon juoksi Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen (36,29). Janakkalan Janan Janne Niemi oli samalla matkalla seitsemästoista ajalla 41,33.

– Tämä oli mielestäni paras maastorata miesmuistiin. Kilpailukumppaneilta kuulin pelkkää hyvää palautetta. Keli oli ainoa miinus, mutta sillehän me emme voi mitään, Janne Niemi kommentoi.

Miesten neljällä kilometrillä Suomen mestaruuden voitti Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen (11,42). Janakkalan Janan Jere Kommio juoksi samalla matkalla ajan 13,50 (42:s).

Naisten kuudella kilometrillä Suomen mestaruuden vei Lahden Ahkeran Kristiina Mäki ajalla 20,21. Hopealle sijoittui Vasa IS:n Camilla Richardsson ja SM-pronssille Forssan Salaman Janica Rauma.

M17-sarjan neljällä kilometrillä Janan Matias Lautamäki juoksi ajan 13,52 sijoittuen viidenneksitoista. Samalla matkalla Sulo Aalto juoksi ajan 15,22 (58:s).

N17-sarjan Pinja Kourula juoksi neljä kilometriä aikaan 16,19 (27:s). Samalla matkalla Vilja Suntiala oli 58:s. T15-sarjan neljällä kilometrillä Hilja Niemi oli 62:s ja Anniina Henttonen 63:s.

M19-sarjan kuudella kilometrillä juoksukilpailuissa debytoinut Felix Hannelin oli 30:s ajalla 22,06.

Suomen aikuisurheiluliiton mestaruudet juostiin lauantaina. Janakkalaan saatiin myös yksi mestaruusmitalikin, kun Emilia Kourula juoksi kuudella kilometrillä SM-hopealle ajalla 26,47. Samalla matkalla Janan Piia Kokko oli N45-sarjan yhdestoista ajalla 30,20.

M35-sarjan kuudella kilometrillä Ismo Ylenius juoksi seitsemänneksi ajalla (22,05). Samalla matkalla M45-sarjan Tero Rönkä oli 24:s (24,45).

9–13-vuotiaiden Flying Finns -maastoissa T12-sarjan Meeri Koliseva juoksi yhdenneksitoista kahden kilometrin matkalla ajalla 8,42. Samassa sarjassa Hanna Henttonen oli 18:s ajalla 9,13.

T11-sarjan kahdella kilometrillä Maija Santanen juoksi yhdeksänneksi ajalla 9,07. Saman sarjan Maija Harju oli kymmenes ajalla 9,07. Venla Hyvölä juoksi samalla matkalla ajan 9,24 (12:s) ja Milja Rautiainen 9,42 (13:s).

T11-sarjan tytöt nappasivat Janalle myös Flying Finns -joukkuekultaa joukkueella Maija Santanen, Maija Harju ja Venla Hyvölä.