Kalevan kisoihin neljä janalaista urheilijaa

Kalevan kisoihin neljä janalaista urheilijaa

Kuluvan kauden kotimainen yleisurheilun huipentuma, Kalevan kisat, kilpaillaan tulevana viikonloppuna Jyväskylän Harjun stadionilla. Aiemmin Jyväskylässä on kisattu viisi kertaa, viimeksi vuonna 2006. Tänä vuonna janalaisia nähdään neljässä lajissa. Kalevan kisa -rajan on tehnyt kuusi janalaisurheilijaa, mutta Suvi Eerikäinen joutuu jäämään reiden krampin takia pois kilpailusta. Myöskään Mikko Halvari ei lähtenyt puolustamaan viime vuoden seitsemättä tilaansa miesten kiekossa.

Miehet 10 000 metriä
– finaali torstaina klo 20.05

Miesten 10 000 metriä juostaan torstai-iltana. Janalaisedustusta on harvemmin ollut kyseissä lajissa, mutta tänä vuonna siihen tulee poikkeus, kun Janne Niemi starttaa 17 muun juoksijan kanssa 25 ratakierrokselle. Kuluvalta kaudelta ei kovin monelta tilastoaikaa löydy, joten kaikki on mahdollista. Niemi on juossut tänä vuonna henkilökohtaiseksi ennätyksekseen 32.55,58. Kisan kovimman ennätyksen haltija on moninkertainen maratonin Suomen mestari Henri Manninen (29.32,20) ja ainoastaan kahdella muulla juoksijalla ennätys on alle puolen tunnin. Viime vuonna voittajan aika oli 29.48,37 ja kymmenennen 32.22,33

Valmennuspäällikkö Jari Kataja:

– Janne osoitti hyvää kuntoa Jämsän karnevaalikympillä, jossa syntyi oma ennätys. Haasteen juoksuun varmasti tekee kuuma keli. Oma ennätys olisi hyvä tavoite Jannelle.

Naiset kiekko
– karsinta la 10.05 ja finaali su 13.00

Heinäkuun alussa Unkarissa 17-vuotiaiden EM-kisoissa neljänneksitoista sijoittunut Sanni Kuparinen lähtee kisaamaan uransa ensimmäisiin Kalevan kisoihin. Kauden parhaalla heitollaan (45,95) Kuparinen on tilastoissa 15:s kahdenkymmenen heittäjän joukossa. Karsinta käydään lauantaina aamusta ja mahdollista on, että karsintarajaa 49 metriä ei tarvitse heittää. Mahdollisuudet sunnuntain finaaliin ovat siis olemassa. Kultamitalista käytäneen kova kilpailu Salla Sipposen, Sanna Kämäräisen ja Tampereella nuorten MM-hopeaa heittäneen Helena Leveelahden kesken. Viime vuoden mestaruus irtosi tuloksella 53,27 ja finaaliin oikeutti tulos 44,97.

Valmennuspäällikkö Jari Kataja:

– Sanni on heittänyt nousujohteisia tuloksia koko kauden. Hänellä on vielä varastossa kaksi-kolme metriä parannettavaa. Jos tuo onnistuu karsinnassa, niin sitten hätyytellään finaalipaikkaa.

Naiset korkeus
– karsinta la 11.30 ja finaali su 14.15

Muutama viikko sitten Joensuun Motonet GP:ssä Ella Junnila paransi ennätystään kisan aikana 7 senttiä tulokseen 192 ja jäi ainoastaan sentin aikuisten Suomen ennätyksestä. Joensuussa Junnila ylitti myös EM-rajan, joten Berliini kutsuu elokuun alkupuolella. Kysymys kuuluukin, löytyykö Junnilalle haastajia? Karsinta hypätään lauantaina ja karsintaraja on 179. Finaali käydään sunnuntaina. Viime vuonna mestaruus irtosi tuloksella 182.

Valmennuspäällikkö Jari Kataja:

– Ella räjäytti pankin Joensuussa ja nousi koko urheilevan Suomen puheisiin. Paluu Joensuun jälkeen areenalle tapahtuu vasta Jyväskylässä ja jotkut ovat spekuloineet, miten hyppytauko on vaikuttanut kuntoon. Ella on viimeistellyt hyppyään valmentajansa Jouko Kilven kanssa vieläkin paremmaksi ja varmasti Harjulla nähdään hyppääjä, joka lähtee tosissaan haastamaan Suomen ennätystä. Jos Ella voittaa mestaruuden, on se Janan ensimmäinen kautta aikojen.

Miehet kolmiloikka
– karsinta la 11.50 ja finaali su 16.50

Miesten kolmiloikan karsinta käydään lauantaina ja finaali sunnuntaina. SE-mies Simo Lipsanen on uhkunut viime kisoissa nousukuntoa ja kaikki odottavatkin uutta Suomen ennätystä. Janalaisia edustaa Iikka Alingué, joka viime viikolla loikki nuorten MM-kisojen 3-loikan karsinnassa tuloksen 15,11. Alingué lähtee kisaan ilmoittautuneista kolmanneksi parhaalla tilastotuloksella 15,50. Mitalisauma on ehdottomasti. Viime vuonna voittaja hyppäsi 16,82 ja pronssia saatiin tuloksella 15,51. Alingué hyppäsi viime vuoden finaalissa kahdeksanneksi tuloksella 14,70.

Valmennuspäällikkö Jari Kataja:

– Iikka on hypännyt koko kauden hyviä kisoja ja omalla tasollaan hypätessään taistelee pääsystä mitalikorokkeelle. Uskon miehen uuteen ennätykseen Harjun kentällä. 

Kisat televisiossa Yle TV2 -kanavalla.

Kalevan kisat, Jyväskylä 19.-22.7.2018