Janan valmennuspäällikkö Jari Kataja SUL:n pituuden lajivastaavaksi

Janan valmennuspäällikkö Jari Kataja SUL:n pituuden lajivastaavaksi

Suomen Urheiluliitto on valinnut pituushypyn lajivastaavaksi Janakkalan Janan valmennuspäällikön Jari Katajan. Kataja aloittaa työnsä 1. tammikuuta.

– On hienoa saada uusia haasteita ja olla kehittämässä suomalaista yleisurheilua, Jari Kataja kertoo.

Kataja on aikaisemminkin ollut SUL:n palkkalistoilla.

– Valmensin nuorten pituuden maajoukkuetta pari kautta, kunnes se siinä muodossa lopetettiin. Lisäksi olen toiminut Lounais-Suomen alueellisen nuorten maajoukkueen valmentajana jo kahdeksan vuotta.

Tilastot ja tulokset kertovat omaa kieltänsä, joten paljon tehtävää on edessä.

– Varmasti suurin tehtävä alussa on saada lajissa yhtenäinen linja koko Suomeen. Sen jälkeen vuorossa on asian jalkauttaminen seuroihin, Kataja lisää.

Lajivastaavan tehtävää hoidetaan oman toimen ohella, joten Kataja jatkaa edelleen työssään Janakkalan Janan valmennuspäällikkönä.

– Työ on pääosin yhteydenpitoa etänä valmentajiin, joten tuskin paljoakaan muutoksia on Janan arjessa näkyvissä. Varmasti Jana on tästä eteenkin päin etujoukossa liitolta tulevan tiedon ja valmennukseen suhteen.

Janakkalan Jana yleisurheilun puheenjohtaja Sami Jalonen on valintaan tyytyväinen.

– Tämä on hieno osoitus janalaisen valmennuksen tasosta – ihan samalla tavalla kuin kehittyvät urheilijat. Olemme aina panostaneet laadukkaaseen ammattimaiseen valmennukseen kaikkein pienimmistä lähtien niin pitkälle kuin urheilija itse haluaa, Jalonen kertoo.

Joitakin muutoksia Janan työnjakoon lienee jatkossa tulossa.

– Kun Jarin aikataulut ja työmäärä lajivastaavana selviävät, jaamme tarvittaessa tehtäviä valmennustiimeille ja tehostamme näin ajankäyttöä. Samalla varmistamme, ettei ylikuormitusta tule. Jari vie kokemustaan muille ja saa vastaavasti uusia ajatuksia muilta Janaan.

Kaikesta huolimatta koronapandemia tulee sekoittamaan urheiluseurojen arkea vielä pitkään. Uudet rajoitukset tulevat muuttamaan pakosti esimerkiksi harjoitteiden sisältöjä.

– Ollaan kaikki huolellisia ja noudatetaan hygieniaohjeita. Toivotaan, että hallikausi saadaan vietyä mahdollisimman hyvin läpi sekä kaikkein nuorimpien että tavoitteellisemmin kilpailevien osalta, Jalonen lisää.

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Heidi Lehikoinen

Kuvassa: Jari Katajan valmennustausta on monipuolinen. Viime kaudella hän valmensi muun muassa Iikka Alinguéta, joka hyppäsi M22-sarjan kultaa pituushypyssä ja kolmiloikassa sekä Helsingin SM-halleissa että Kemin SM-kilpailuissa.