Jana yleisurheilu uudisti jälleen valmennusjärjestelmäänsä

Jana yleisurheilu uudisti jälleen valmennusjärjestelmäänsä

Viime vuonna Janakkalan Janan yleisurheilujaostossa siirryttiin järjestelmään, jossa treenataan lajiryhmittäin. 14–22-vuotiaille urheilijoille on edelleen tarjolla heitto-, hyppy-, pika- ja aitajuoksu- sekä kestävyysjuoksuryhmät. Tänä vuonna on panostettu erityisesti 14–16-vuotiaiden ominaisuusharjoitteluun.

– Vaikka harjoittelu säilyykin erittäin monipuolisena, urheilija voi päälajinaan treenata juuri sitä mitä haluaa, Janakkalan Janan valmennuspäällikkö Jari Kataja kertoo.

14–15-vuotiaiden harjoittelussa huomioidaan kaikkien ryhmän lajien tekniikat sekä muu lajinomainen harjoittelu monipuolista ominaisuusharjoittelua unohtamatta. 16–22-vuotiaiden treeneissä taas syvennetään treeniä kohti lajianalyysiin mukaista harjoittelua.

– Toimme mukaan uutena elementtinä tiimivalmennuksen, jossa valmennuksen eri osa-alueet jaetaan eri valmentajien kesken. Nyt 14–16-vuotiailla on fysiikka-, voima- sekä tekniikkavalmentajat erikseen. Vastuuvalmentajalla on kokonaisvastuu sekä myös kokonaiskuva siitä, miten jokaisen urheilijan valmennus etenee, Kataja kertoo.

Mallin avulla Jana pystyy muun muassa palvelemaan paremmin niitä urheilijoita, jotka vaihtavat jostain toisesta lajista yleisurheiluun.

– Yleisurheilu on hyvä laji esimerkiksi niille joukkueurheilijoille, joiden motivaatio omaa lajia kohtaan jostain syystä hiipuu. Juuri tuossa 15 vuoden molemmin puolin on hyvä aloittaa yleisurheilu, jos aikaisemmin on treenannut jotain muuta lajia.

Uusina valmentajina Janassa aloittivat Janne Sorvari ja Marko Viljanen, jotka muodostavat voimavalmennustiimin. Fysiikkavalmennuksesta huolehtii Esa Virkki.

– Olemme nyt vuodessa luoneet Janaan mallin, jollaista muualla Suomessa ei ole. Urheilijoittemme viime kesän tuloskehitys rohkaisee myös jalostamaan mallia eteenpäin, Kataja jatkaa.

Kataja luotsaa heitto- ja hyppyryhmää, ja pika- ja aitajuoksun ryhmän vastuuvalmentaja on Janan nuorisopäällikkö Arto Nousiainen.

Ryhmän ohjelmassa on luvassa monipuolista pika- ja aitajuoksuun tähtäävää monipuolista harjoittelua, mutta treenien punainen lanka on nopeassa juoksemisessa. Lajianalyysin mukaista harjoittelua aloitellaan sitten 16-vuotiaasta ylöspäin.

Kestävyysjuoksuryhmä jatkaa tavoitteellista harjoitteluaan Jarmo Väisäsen johdolla.

Ryhmien harjoituskausi on juuri startannut, mutta joihinkin ryhmiin voidaan ottaa vielä motivoituneita urheilijoita.

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Jari Kataja

Kuvassa: Lotta Jalonen (vas.), Nea Nummenpää, Tuuli Kulju ja Helmi Lipsanen treenaavat kaikki Janakkalan Janan lajiryhmissä.