Esittelyssä Onni Ruokangas

Esittelyssä Onni Ruokangas

Janakkalan Sanomien sivuilla esitellään kesän aikana Janakkalan Janan yleisurheilijoita. Juttu on julkaistu Janakkalan Sanomien 8.7.2021 ilmestyneessä numerossa sekä lehden nettisivuilla.

Matkalla nuorten EM- ja MM-kisoihin

Tervakoskelainen Onni Ruokangas on tällä kilpailukaudella päivittänyt Janakkalan Janan keihäänheiton seuraennätystä jo kaksi kertaa. Pihtiputaan lajikarnevaaleilla keihäs lensi lukemaan 71,39. Tuolla tuloksella Ruokangas ylitti myös alle 20-vuotiaiden MM-kilpailurajan.

Kesäkuussa tuloksella 68,65 ylittyi myös nuorten EM-kisaraja. EM-kisajoukkue on julkaistu alkuviikosta, ja janakkalalainen nähdään tositoimissa jo kilpailun aloituspäivänä 15. heinäkuuta.

– Kilpailutulosten keskiarvot olleet hieman alempana mitä olin odottanut, mutta jospa se keskiarvokin tästä saataisiin yli 70 metrin kauden loppuun mennessä. Hyvä, että on saanut kuitenkin kisata ilman isompia vammoja, Onni Ruokangas kertoo.

Myös harjoittelukausi sujui odotusten mukaan.

– Ilman isompia vammoja pääsin harjoittelemaan, enkä tainnut olla kertaakaan kipeänä, joten kehittyminen oli helppoa.

Tulevan kauden tavoitteet ovat täysin selvillä.

– Kisarajojen ylittäminen ei ole ollut missään vaiheessa tavoitteena. Mutta nyt tavoitteena on menestyä mahdollisimman hyvin molemmissa kilpailuissa eli kausihan on vasta alkamassa. Tavoitteena on voittaa. On hienoa päästä ensimmäistä kertaa arvokisoihin. Varmasti siitä on hieno kokemus tulossa.

Kehittämistäkin löytyy, sillä tekniikassa on vielä vähän hiottavaa.

– Pitäisi saada heitot pysymään yli 70 metrissä eli keihäs pitäisi saada lentämään pitemmälle. Se tulisi sillä, kun saisi heiton lopun pidettyä paremmin kasassa. Siihen pyritään vielä loppukaudesta.

Tällä hetkellä lukiossa opiskeleva Ruokangas aloittaa ylioppilaskirjoitukset syksyllä.

– Kitaraa ja välillä muitakin soittimia soittelen urheilun vastapainona vapaa-ajalla. Kavereita tulee nähtyä myös melko paljon. Netflixistä katselen välillä sarjoja ja pelaan Fifaa ja NHL:ää pleikkarilla.

Lukion jälkeen olisi tarkoitus lähteä opiskelemaan liikuntatieteitä Jyväskylään.

– Haluan tehdä tästä keihäsharrastuksesta ammatin ja olla joskus maailman paras keihäänheittäjä. Onnellinen saa olla, että tätä saa tehdä. Olen saanut urheilun kautta paljon hienoja kokemuksia. Urheilu on myös tuonut paljon hyviä ystäviä ja kavereita.

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Heidi Lehikoinen

Onni Ruokangas, 17 vuotta

Keihäs (700 g) ennätys 2020: 72,81
Keihäs (600 g) ennätys 2018: 70,63
Keihäs (800 g) ennätys 2021: 71,39
Saavutuksia: M17 SM 3. 2020, M17 SM 3. 2019, M17 SM 1. 2019 (i), P15 SM 2. 2018, P14 SM 3. 2017.
Valmentaja: Pasi Kuusinen