Esittelyssä Nilla Rättyä

Esittelyssä Nilla Rättyä

Janakkalan Sanomien sivuilla esitellään kesän aikana Janakkalan Janan yleisurheilijoita. Juttu on julkaistu Janakkalan Sanomien 10.6.2021 ilmestyneessä numerossa sekä lehden nettisivuilla.

Kesän tavoitteena Kalevan kisat

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä ja 22-vuotiaiden sarjaan siirtynyt Nilla Rättyä heittää kiekkoa. Sivulajina on kuulantyöntö.

Harjoituskausi sujui suunnitelmien mukaan, ja treenit ulkona ovat tuntuneet hyvältä.

– Kyllä Liinalammen montut saavat aina hymyn huulille, kun vielä kelit ovat suosineet, Nilla Rättyä kertoo.

Kiekonheitto on tekniikkalaji, joten kehittämistä on aina. Kauden alku näyttää heittojen valossa hyvältä.

– Tekniikassa särmiä on vielä hiottava. Nyt heitoissa on tarkoituksena luottaa tunteeseen, sekä tehdä toistoja keskittyen heittojen hyviin puoliin. Aina voi suurennuslasilla tutkia, mitä voi tehdä paremmin, joten on tärkeää osata havainnoida, mikä toimii itsellä tällä hetkellä hyvin. Saatetaan valmentaja Katajan kanssa vielä lisätä jännitystä ja testata jalan vaihtoa heiton loppuun. Sitä on testattu vasta pari kertaa, joten en asettaisi sille vielä suuria lupauksia.

Rättyän kilpailukausi starttasi Jämsän Paunu Gameseissa 9. kesäkuuta.

– Rennoilla fiiliksillä sinne ollaan menossa, ja päivä menee ehkä lähinnä ihmetellessä, mitkä ne kisapäivän rutiinit olivatkaan.

Hallissa Rättyä on tänä vuonna heittänyt 45,13, viime kaudella ulkona ylittyi 42,82. Kilpailukaudelle tulostavoite on täysin selvillä.

– Tavoitteena olisi heittää Kalevan kisojen tulosraja 46 metriä, hän kertoo.

Rättyä on hakenut yhteishaussa Tampereen yliopistoon ja valintakokeet ovat pitäneet urheilijan kiireisenä touko-kesäkuun vaihteessa. Mutta talvikaudella hän pystyi harjoittelemaan ammattimaisesti.

– Sain tässä välivuoden aikana tilaisuuden tehdä sijaisuuksia kouluissa ja se mahdollistaa urheilun priorisoinnin tänä kesänä. Myös poikkeuksena aikaisempiin kesiin tulen pitämään vain muutamia heittoharjoituksia nuoremmille koko kesän yleisurheiluohjaajan työn sijasta.

Urheilu ei ole vienyt mitään pois vaan täysin päinvastoin.

– Tähän mennessä olen saanut jo niin paljon hyviä mahdollisuuksia esimerkiksi elämäntavoissa priorisoimalla hyvinvointia, henkistä kasvamista ja itsevarmuutta.

Rättyä nähdään Liinalammella treenien lisäksi ainakin Janakkala Gameseissa.

– Saa moikata, jos tulen vastaan, hän lisää. Papalle terkkuja.

Teksti ja kuva Pirjo Rättyä

Nilla Rättyä, 19 vuotta

Kiekko, ennätys: 42,82 (2020), hallissa 45,13 (2021)
Kuula, ennätys: 11,56 (2020), hallissa 11,65 (2021)
Saavutuksia, kiekko: N19 SM 5. 2020, N19 SM 6. hallissa 2020
Valmentaja: Jari Kataja