Esittelyssä Lasse Hämelahti

Esittelyssä Lasse Hämelahti

 

Janakkalan Sanomien sivuilla esitellään kesän aikana Janakkalan Janan yleisurheilijoita. Juttu on julkaistu Janakkalan Sanomien 20.5.2021 ilmestyneessä numerossa sekä lehden nettisivuilla.

Pituuspaikalta pikamatkoille

Tänä vuonna 21 täyttävä Lasse Hämelahti on edustanut Janakkalan Janaa vuodesta 2019 lähtien. Urheilu-uransa Längelmäen Urheilijoissa startannut Hämelahti aloitti Jari Katajan valmennuksessa jo vuotta aikaisemmin.

Hämelahti on monipuolinen SM-tason urheilija. Esimerkiksi vuonna 2017 hän voitti M17-sarjan pituushypyn Suomen mestaruuden. Viime vuonna Kemissä hän taas juoksi M22-sarjan SM-kultaa 100 metriltä.

– Olen vasta tällä kaudella keskittynyt pelkästään pikajuoksuun, joten kehitettävää löytyy vielä paljon. Etenkin lähdössä ja nopeuskestävyyden puolella on vielä varaa parantaa runsaasti, Lasse Hämelahti kertoo.

Harjoituskausi ei mennyt aivan niin kuin piti.

– Talvi oli aika vaikea. Syksy meni sairastellessa ja nyt keväämmällä tuli vielä pieni selkävaiva. Tällä hetkellä kuitenkin kaikki on kunnossa ja nyt pääsee keskittymään tosissaan kesän kilpailukauteen. Itselleni ulkoradat sekä ulkoilma antavat myös lisäpotkua treeneihin.

Hämelahti avaa kilpailukautensa 12. kesäkuuta.

– Hallikausi jäi itseltäni kokonaan väliin, joten halu lähtöviivalle on jo kova. Ensimmäisessä kilpailussa olisi tarkoitus saada tasapainoinen juoksu, mutta tuskin päästään vielä niin kutsuttuihin hirmuisiin aikoihin.

Kauden tavoitteetkin ovat selvillä.

– Kesän mittaan tavoitteena olisi parantaa molempien pikamatkojen ennätystäni. Sekä nuorten että aikuisten SM-kilpailut ovat tänä vuonna vasta elokuussa, joten sinne pitäisi kunto ajoittaa.

Viime syksyn muutto Längelmäeltä Tampereelle on tuonut urheilijan myös hieman lähemmäksi Janakkalaa.

– Aloitin syksyllä opinnot Tampereen yliopistossa. Toki pandemian takia pysyttiin koko vuosi etäopiskelussa, joten koululla paikan päällä en ole ollut käytännössä yhtään.

Koko ikänsä urheillut Hämelahti on sitä mieltä, että harrastuksen kautta on saanut paljon.

– Urheilu on antanut vuosien varrella runsaasti ilon ja riemun tunteita, mutta toki se on myös opettanut määrätietoisuutta sekä monia muita taitoja, joita varmasti voi hyödyntää myös myöhemmin elämässä.

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Jari Kataja

Lasse Hämelahti, 20 vuotta

Pituus: ennätys 694 (0,0) (2017) / 695 (2019) (i)
Pikajuoksu: ennätys 100 m 10,78 (0,6) (2019)
Saavutuksia: M22 SM 1. 2020 (100 m), M22 SM 6. 2020 (200 m), M19 SM 5. 2019 (100 m) ja M19 SM 4. 2019 (i) (pituus)
Valmentaja: Jari Kataja