Esittelyssä kiekonheittäjä Sanni Kuparinen

Esittelyssä kiekonheittäjä Sanni Kuparinen

Janakkalan Sanomien sivuilla esitellään kesän aikana Janakkalan Janan yleisurheilijoita. Ensimmäisenä tutustuttin kiekonheittäjä Sanni Kupariseen. Juttu on julkaistu Janakkalan Sanomien 20.5.2021 julkaistussa numerossa sekä lehden nettisivuilla.

Suomen mestari lähtee luottavaisena kisakauteen

Kiekonheittäjä Sanni Kuparinen on harjoitellut yleisurheilua ihan pienestä pitäen ja ollut mukana yleisurheilukoulussa alle kouluikäisestä saakka. Kuparisen lajina oli aikaisemmin moniottelut, mutta muutamia vuosia sitten hän päätti keskittyä kiekonheittoon. Kakkoslajina on kuulantyöntö.

Kulunut vuosi on ajoittain ollut hieman haastava, koska kilpailumahdollisuuksia on ollut jonkin verran vähemmän.

– Harjoituskauteni on sujunut oikein onnistuneesti ja suunnitelmien mukaan. Ominaisuudet ovat tällä hetkellä hyvät ja niitä pitää ylläpitää. Tekniikkaan pitää kiinnittää huomioita eli se pitää saada vakioitumaan sekä siirrettyä kilpailuihin, Sanni Kuparinen kertoo.

Onnistunut harjoituskausi lupaa hyvää tulevaan kesänä kisakauteen.

– Kunto on tällä hetkellä hyvä ja olen luottavaisin mielin aloittelemassa kisakautta 27. toukokuuta. Tuolloin on maajoukkueen leirikilpailu.

Viime vuoden N19-sarjan kiekonheiton Suomen mestari ei aseta paineita ensimmäiseen kilpailuunsa.

– Hyvällä fiiliksellä mennään. Hallikausi oli todella onnistunut ja reenit ovat sujuneet hyvin koko kauden. Ensimmäiseen kilpailuun en ole asettanut mitään tulostavoitteita, mutta lähdetään hakemaan tasaista sarjaa.

Tavoitteita kuitenkin on jo asetettu.

– Tavoitteeni on heittää yli 50 metriä tulevalla kaudella. Kilpailullisesti tavoitteena on heittää nuorten EM-raja (50,49) ja menestyä sekä oman ikäluokan että aikuisten Suomen mestaruuskisoissa.

Liinalammellakin Kuparinen tullaan näkemään harjoitusten lisäksi myös kilpailuissa.

– Suunnitelmissa olisi kilpailla heinäkuun 16. päivä Janakkala Gameseissa Liinalammella.

Myös urheilun ulkopuolella Kuparisen elämään kuuluu hyvää. Tällä hetkellä hän valmistautuu parin viikon päästä oleviin pääsykokeisiin.

– Arki on muuttunut paljon sen jälkeen kun valmistuin lähihoitajaksi. Nyt olen panostanut kaiken urheiluun, joten pääsääntöisesti päivät ovat täyttyneet urheilusta. Välillä olen käynyt tekemässä myös oman alan töitä. Nyt olen hakenut opiskelemaan Tampereelle. Toiveena olisi kouluttautua ensihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi.

Urheiluharrastus on tuonut Kupariselle paljon uusia ystäviä ja myös ulkomaillekin on päässyt matkustamaan.

– Kannattaa tulla seuraamaan Liinalammelle kisoja, jos vaan korona sen mahdollistaa. Ja jos yhtään yleisurheilu kiinnostaa, niin porukkaan vaan mukaan. Meillä on aina hauskaa.

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Jari Kataja

Edustusurheilijoiden sivulle

Sanni Kuparinen, 19 vuotta

Kiekonheitto: ennätys 48,80 (5.8.2020)
Kuulantyöntö: ennätys (i) 13,70 (24.2.2021)
Saavutukset: v. 2020 SM 1. (N19 kiekko), SM 5. (N19 kuula), SM 3. (N19 kiekko, i), v. 2021 SM 3. (N22 kuula, i)
Valmentaja: Jari Kataja