Janalaisille kolme SM-mitalia Turusta

Viime viikonloppuna Turussa kilpailtiin yleisurheilun 19–22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista. Tänä vuonna Janakkalan Janan urheilijoiden mitaleista vastasivat naisheittäjät.

Syksyllä 20 vuotta täyttävä Sanni Kuparinen nappasi viikonlopun aikana peräti kaksi hopeamitalia. Toinen tuli N22-sarjan kiekosta tuloksella 48,74 ja toinen kuulasta. Kuulassa Kuparinen pukkasi uudeksi ennätyksekseen 13,45. Hallissa hän on työntänyt maaliskuussa 13,70, ja kiekko on lentänyt kesällä jo lukemaan 50,06.

Kuparinen kertoo, että kiekkokisa oli todella vaikea. Jännitystä riitti vielä viimeiseen kierrokseen saakka, sillä edelliset heitot olivat epäonnistuneet.

– Tekniikan kanssa on ollut viime aikoina ongelmia kisoissa ja yläkropassa tulee hätäilyä todella paljon. Keskityin kuitenkin viimeiseen suoritukseen asti ja luotin siihen, että pystyn kyllä heittämään ok-tuloksen, joka riittää tässä kilpailussa.

Kuparinen nousi palkintokorokkeelle hieman ristiriitaisin miettein.

– Totta kai olin iloinen mitalista, mutta kilpaileminen on tällä hetkellä todella vaikeata. Olisin halunnut tasaisuutta omalle tasolleni, mutta sitä ei nyt löytynyt.

Kilpailukautta on vielä jäljellä, ja Kalevan kisat käydään elokuun viimeisenä viikonloppuna Tampereella. Kuparisen tavoitteena on siellä heittää finaaliin ja yltää pistesijoille.

– Sitä ennen pitää saada hyviä ja onnistuneita treenejä alle sekä saada tekniikkaa vakiintumaan ja itseluottamusta tekniikkaan. Tässä on vielä aikaa saada kaikki kohdalleen.

Kalevan kisoissa nähdään myös Nilla Rättyä, joka ylsi Turussa N22-sarjan kiekossa mitaleille. Hän heitti kiekossa hyvän sarjan ja sijoittui ennätyksellään 46,82 pronssille. Jännitystä riitti viimeiseen Kuparisen heittoon saakka, sillä se pudotti Rättyän hopeasijalta pronssille. Kuulassa Rättyä oli kahdestoista tuloksella 10,10.

Lasse Hämelahti juoksi M22-sarjan 100 metrin alkuerissä eränsä kakkoseksi ajalla 10,84. Vielä finaalissakin hän jäi hieman telineisiin, joten aika 10,95 riitti seitsemännelle sijalle. Hämelahden ennätys tältä kaudelta on 10,68.

200 metrin finaalissa Hämelahti tykitti uudeksi ennätyksekseen 22,10 sijoittuen kuudenneksi.

Iikka Alingué oli M22-pituuden kahdestoista tuloksella 6,26 ja Laura Anttila juoksi N19-sarjan 100 metrillä ajan 14,31.

– Turun kisaan mahtui Janan joukkueelta niin onnistumisia kuin myös epäonnea. Iikka ei saanut merkkijuoksuaan toimimaan ja taisi olla ensimmäinen kerta, kun hän putosi harmittavasti pois jatkokierroksilta SM-kisoissa. Viikonlopun suurin venyjä oli Nilla, joka tiukassa paikassa heitti ennätyksensä ja otti ensimmäisen SM-mitalinsa. Se on merkki systemaattista työstä, jota hän on tehnyt. Myös Sanni ja Lasse hoitivat hommansa hyvin. Eli tyytyväinen saa olla joukkueen tekemiseen, Janakkalan Janan valmennuspäällikön tehtävät jättävä Jari Kataja kertoo.

Kataja nähdään janalaisten valmennustehtävissä vielä kuitenkin Kalevan kisoissa. Ratinassa kilpailee tuolloin myös Lasse Hämelahti, joka juoksee 100 metriä. Iikka Alingué hyppää Tampereella pituuden ja Onni Ruokangas osallistuu keihäskisaan. Ranking-listalla kilpailuun pääsyä odottavat vielä Heikki Nieminen (100 metriä) ja Lasse Hämelahti (200 m).

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Jari Kataja

Kuvassa: Ennakkosuosikki Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti (keskellä) voitti N22-sarjan kiekon Turussa. Sanni Kuparinen sijoittui hopealle ja Nilla Rättyä pronssille.