Janalaisille kaksi finaalipaikkaa Kalevan kisoissa

Yleisurheilun yleisten sarjojen Suomen mestaruudet ratkottiin tänä vuonna Turussa. Janakkalan Janasta Paavo Nurmi -stadionilla oli kilpailemassa kolme urheilijaa. Ihan mitalitaistoihin janalaiset eivät tänä vuonna yltäneet, mutta sekä Iikka Alingué että Sanni Kuparinen saavuttivat finaalipaikat.

Iikka Alingué hyppäsi perjantain kolmiloikan karsinnassa odotetusti finaaliin jo kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Tulos 15,69 oli koko karsinnan kolmanneksi pisin hyppy. Finaalissa hyppy ei kulkenut odotusten mukaan, mutta kilpailu jatkui myös viimeisille kierroksille eli pistesijoille. Alingué sijoittui kilpailun kuudenneksi tuloksella 15,60.

Alinguén ennätys kolmiloikassa tältä kaudelta on 15,85. Tuolla tuloksella hän on myös 22-vuotiaiden tilastoykkönen.

Sanni Kuparinen heitti naisten kiekkokisan karsinnassa finaaliin tuloksella 48,30. Finaalissa Kuparinen heitti ensimmäisellään todella pitkän kiskaisun, joka valitettavasti oli niukasti yli sektorin. Tuloksella 47,89 ei ollut asiaa kolmelle viimeiselle kierroksella, mutta sijoitus finaalin kymmenentenä kuitenkin tyydytti urheilijaa.

Kuulantyönnön karsinnassa Kuparinen jäi finaalista vain täpärästi työntäen kauden parhaakseen 13,02. Tuolla tuloksella hän on 19-vuotiaiden kotimaan tilaston kolmantena.

– Kisoista jäi mahtava fiilis. Isommista kisoista saa aina paljon oppia tulevaisuuteen. Olin lähellä kuulan finaalia ja kiekossa pääsin finaaliin. Tuloksellisesti tämä on samaa tasoa, jolla olen heitellyt kesän aikana. Piikkiheitto jäi vielä odottamaan, vaikka finaalissa se olikin tosi lähellä, Kuparinen kertoo.

Kuparinen valmistautuu ensi viikonlopun nuorten SM-kilpailuun palautumalla ensin Kalevan kisoista ja sitten tekemällä hieman punttia ja treenaamalla tekniikkaa. Kemissä onkin luvassa jännittävä taistelu, sillä kiekon tilastoykkönen Roosa Naula jäi Kalevan kisojen karsintoihin. Kuparinen pitää kausitilaston kakkossijaa ennätyksellään 48,80.

Pituushyppykasalta paremmin tuttu Lasse Hämelahti juoksi Turussa miesten 100 metriä. Vaikka Hämelahden tie finaaliin tyssäsi karsintoihin, hän juoksi kuitenkin kauden parhaakseen 10,81. Viime vuonna Hämelahti kellotti ennätyksekseen 10,78.

– Turussa oli tavoitteena parannella kauden parasta ja pari kymppää lähtikin pois, joten olen tyytyväinen. Kemissä lähdetään hakemaan hyvää aikaa ja finaalipaikkaa. Maanantaina olin vielä armeijassa, mutta loppuviikko otetaan kevyesti valmistautuen Kemiin. Pituuden kohtalo selviää talven aikana. Varsinaista lajinvaihtoa ei ole vielä tehty, Hämelahti kertoo.

Myös Janakkalan Janan valmennuspäällikkö Jari Kataja on tyytyväinen viikonlopun antiin.

– Kalevan kisat olivat Janan nuorelta joukkueelta varsin onnistuneet siinä mielessä, että Sanni ja Iikka hoitivat itsensä finaaliin ja Lasse teki huiman juoksun alkuerissä. Iikan finaali olisi toki voinut mennä onnellisimpienkin tähtien alla, mutta realismia on, että kuudes tila on kuitenkin Kalevan kisoissa kova. Se on suoritus, jollaista janakkalalaisessa urheilussa ei olla pitkiin aikoihin nähty, Kataja summaa.

Seuraavaksi SM-tason rutistuksia nähdään Kemissä, jossa kilpaillaan 19–22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista. Mukana kilpailussa on kahdeksan janalaista urheilijaa, jotka mittelevät yhteensä 16 eri lajissa.

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Heidi Lehikoinen

Kuva: Iikka Alingué hyppäsi perjantain kolmiloikan karsinnassa odotetusti finaaliin jo kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Tulos 15,69 oli koko karsinnan kolmanneksi pisin hyppy.